Metamodelleur rol

De metamodelleur speelt een rol bij het opstellen van een metamodel voor architectuur, selectie van modelleertalen en het opstellen van organisatie specifieke modelleerconventies. Deze rol is van groot belang bij het uitvoeren van een aantal activiteiten in het architectuur werkproces. Daarnaast realiseert de metamodelleur een aantal capabilities die noodzakelijk zijn bij de modelleren in een architectuur repository.

Diagram in standaardweergave

Verbeter voorstellen

Een lijst van voorstellen, in de vorm van requirements en eisen ten behoeve van de op te stellen architectuur. Maar ook voor het metamodel of de modelleerconventies van de uit te werken architecturen.


Details van Verbeter voorstellen

Architectuurteam

Team dat de architectuur tool gaat inzetten in de architectuurprocessen. Zijn daarmee niet alleen stakeholder maar ook een belangrijke rol in de processen.


Details van Architectuurteam

Metamodel

Het metamodel beschrijft het model van de architecturen. Veelal is dit gebaseerd op een architectuur modelleertaal zoals ArchiMate. Deze architectuur modelleertalen zijn zelf ook uitgewerkt in een metamodel


Details van Metamodel

Metamodelleur

Bij het gebruik van een architectuur repository is het van belang te bepalen wat en hoe de architectuur gemodelleerd wordt. Hiertoe wordt een metamodel opgesteld door deze rol. Dit is inclusief de modelleerconventies, taal overstijgende conventies en inrichting van de repository.


Details van Metamodelleur

Architectuur valideren

Architectuur reviewen gaat voornamelijk over de inhoud van de architectuur en is in dit proces met name het hanteren van het metamodel en het toepassen van de modelleerconventies van toegepast.


Details van Architectuur valideren

Metamodelleren

Een metamodel is voor een architectuur in het algemeen belangrijk en voor een architectuur in een repository essentieel. Omdat het metamodel het kader vormt voor de architectuur dient dit in een werkproces uitgewerkt en onderhouden te worden.


Details van Metamodelleren

Modelleurs opleiden

Modelleurs dienen opgeleid te worden, enerzijds voor het gebruik van de tooling anderzijds in het metamodel en de daarbinnen geldende conventies en condities.


Details van Modelleurs opleiden

Architectuur opstellen

Op verschillende niveaus worden architecturen uitgewerkt, hierbij worden deelmodellen geselecteerd en samengevoegd tot een architectuur. Dit kan een project, domein of referentie architectuur zijn.


Details van Architectuur opstellen

Viewpoints beheren

Viewpoints zijn beperkingen in de architectuur modellen op basis van de modelleertalen. Wil je gebruik maken van eenvoudige architectuur modellen dan dien je dit als onderdeel van het metamodel uit te werken.


Details van Viewpoints beheren

Selectie architectuurtalen

Veelal wordt voor het metamodel van de architectuur gekozen voor een aantal modelleertalen waarbinnen reeds een metamodel en modelleerconventies zijn uitgewerkt.


Details van Selectie architectuurtalen

Architectuur en modelleercommunity

Rond het toepassen van modelleertalen en het werken in een repository is het van groot belang dat er overeenstemming is over de modelleertalen en de modelleer- en naamgevingsconventies. Dit kan gerealiseerd worden door een community te ontwikkelen waar gezamenlijk deze capability ontwikkeld en onderhouden wordt.


Details van Architectuur en modelleercommunity

Contextspecifieke modelleertalen inrichting

Architectuurmodellen op basis van metamodel

Het metamodel van de Architectuur modellen en de daaruit voorkomende architectuurproducten dient aan te sluiten bij de context van de organisatie. Veelal zal dit gebaseerd zijn op basis van een of meerdere modelleertalen. Binnen deze modelleertalen zal veelal een subset uitgewerkt worden voor de context van de organisatie. Daarnaast dient uitgewerkt te worden hoe een combinatie van modelleertalen gerealiseerd wordt. Dit vormt de basis voor het metamodel van de inrichting van de architectuur repository.


Details van Architectuurmodellen op basis van metamodel

Kennis modelleertalen